Főoldal

Szoftverek

Ügyfélszolgálat

Kérdések

Kapcsolat

NATURASOFT Magyarország Kft.

Főoldal Szoftverek Ügyfélszolgálat Kérdések Kapcsolat  
 

Küldés ismerősnek

Honlaptérkép
FONTOS JOGSZABÁLYVÁLTOZÁS 2017-TŐL!

Kérdések és válaszok

Vissza
Kattintson a kívánt kérdésre, vagy keressen kulcsszó alapján!

Keresés:
Témakörök:
Élesítés
Telepítés
Frissítés
Bővítés
NAV(APEH)
Általános
Számlázás
Házipénztár
Könyvelő program
Összes kérdés
Könyvelő program Könyvelő program
- Mi a különbség a Házipénztár és a Pénztárkönyv program között?
- Hogyan kell évnyitást-évzárást végezni a pénztárkönyv/naplófőkönyv programban?
- Melyik pénztárkönyv/naplófőkönyv oszlopba könyveljem a számlát/tételt?
- Melyik ÁFA bevallás sort válasszam ki a jogcímhez?
- Miért nem egyezik a pénztárkönyv/naplófőkönyv nyomtatásakor a sorszám a tétel iktatószámával?
- A teljes ÁFA bevallást elvégzi helyettem a pénztárkönyv/naplófőkönyv program?
- Hogyan tudom ellenőrizni, hogy jók-e az ÁFA bevallásban szereplő összegek?
- Miért nem egyezik a pénztárkönyv/naplófőkönyv ÁFA oszlopaiban szereplő összeg az ÁFA bevallással?
- Miért nem veszi figyelembe a fordított ÁFA-hoz beállított kulcsot a könyvelő program a számla rögzítésénél?
- Kezeli a pénztárkönyv/naplófőkönyv program a részleg- és munkaszámot?
- Hol tudom megadni a pénztárkönyv/naplófőkönyv programban a rovatszámot?
- Mi a teendő, ha előbb rögzítettem a kiadásokat, mint a bevételeket és emiatt a pénztár egyenlege mínuszba fordult?
- Hogyan tudom beemelni a partnernyilvántartást a könyvelő programba?
- Melyik számlázó programból tud adatokat fogadni a pénztárkönyv/naplófőkönyv program?
- Hogyan tudom beemelni a pénztárkönyv/naplófőkönyv programba a bejövő számlákat?
- Nem találom a kérdésemre a választ!

- Vissza a többi kérdéshez


Könyvelő program Könyvelő program


Mi a különbség a Házipénztár és a Pénztárkönyv program között?

A pénztárkönyv program nem azonos a házipénztár programmal! A pénztárkönyv program egy könyvelő program, ami az egyéni vállalkozók, őstermelők egyszeres könyvelésére alkalmas, míg a házipénztár program "csak" a vállalkozás (e.v., Bt, Kft, stb.) házipénztárában lévő készpénzállomány nyilvántartására szolgál!


Hogyan kell évnyitást-évzárást végezni a pénztárkönyv/naplófőkönyv programban?

A pénztárkönyv/naplófőkönyv programban az évnyitás-évzárás teljesen automatikus, így Önnek nem kell az évváltásokkal foglalkoznia. A program első használatba vétele esetén a Beállítások\Nyitó egyenleg gombot használva meg tudja adni a legelső nyitó egyenleget. Ezt követően Önnek soha nem lesz szüksége, hogy megadja a nyitó egyenleget! Mivel a program egy rendszerben kezeli az összes tárgyévet, így az előző évi összesen (záró) alapján pontosan tudja, hogy mennyi a következő évi nyitó. Az Éves nyitó-záró tételeket külön meg tudja jeleníteni bizonyos táblázatot is tartalmazó ablakokban, ehhez kattintson az adott ablak jobb-fent található Éves nyitás-zárás mutatása opcióra! A könyvelés vagy a számlák felrögzítése esetén nyugodtan adjon meg bármilyen tárgyévre vonatkozó dátumot, azt a program automatikusan kezelni fogja!


Melyik pénztárkönyv/naplófőkönyv oszlopba könyveljem a számlát/tételt?

Amennyiben nem tudja, hogy melyik oszlopot/jogcímet kell kiválasztani egy adott gazdasági eseményt illetően, úgy abban nem tudunk Önnek segíteni, mert az ügyfélszolgálati segítségnyújtás a program használatára terjed ki, kifejezetten könyvelési tanácsadást nem tudunk nyújtani.


Melyik ÁFA bevallás sort válasszam ki a jogcímhez?

Amennyiben nem tudja, hogy az ÁFA bevallás melyik sorában kell szerepeltetni az adott gazdasági esemény ÁFA vonzatát, úgy abban nem tudunk Önnek segíteni, mert az ügyfélszolgálati segítségnyújtás a program használatára terjed ki, kifejezetten könyvelési tanácsadást nem tudunk nyújtani.


Miért nem egyezik a pénztárkönyv/naplófőkönyv nyomtatásakor a sorszám a tétel iktatószámával?

A táblázatban látható iktatószám a könyvelési tétel egyedi azonosító száma és nem a pénztárkönyv/naplófőkönyv sor sorszáma! A könyvelési tétel a könyveléskor kapja meg az egyedi iktatószámot, ami ezt követően sosem módosul és sosem sorszámozódik át! A táblázatban az iktatószámoknak nem kell időrendi sorrendben lenniük! A pénztárkönyv/naplófőkönyv sorszáma az, ami folyamatosan növekvő és ez a hivatalos nyomtatvány formátum nyomtatásakor jelenik meg (pénztárkönyv/naplófőkönyv első oszlopa)! A pénztárkönyv/naplófőkönyv sorszáma oldalanként újraindul, ugyanúgy, ahogy a nyomtatványboltban kapható papír alapú nyomtatvány esetén is! A könyvelési tételekre történő hivatkozáshoz mindig az iktatószámot használja (ezt írja rá ceruzával a bizonylatokra), mert ez akkor sem változik, ha visszamenőleges időpontra könyvel!


A teljes ÁFA bevallást elvégzi helyettem a pénztárkönyv/naplófőkönyv program?

A pénztárkönyv/naplófőkönyv program az ÁFA bevallás első lapját, valamint ÁFA bevallás fősorait (01,02,03,04 oldalak) számolja/tölti ki. Ez az esetek többségében elegendő, azonban a könyvelt vállalkozás tevékenységétől függően előfordulhat, hogy az ÁFA bevallás további oldalait is kell töltenie, vagy plusz nyilatkozatokat, tételes adatszolgáltatást kell benyújtani. Ezt automatizálni nem lehet, így az ilyen adatokat Önnek kézzel kell kitöltenie a NAV által fejlesztett ÁNYK programban.


Hogyan tudom ellenőrizni, hogy jók-e az ÁFA bevallásban szereplő összegek?

Az ÁFA analitika megtekintésekor nyomja meg a Nyomtatás gombot, majd válassza a Részletes ÁFA analitika nyomtatása menüpontot! Ezen a listán keresztül tételesen levezeti a program, hogy az adott ÁFA bevallás sorhoz tartozó összeg hogyan jött ki.


Miért nem egyezik a pénztárkönyv/naplófőkönyv ÁFA oszlopaiban szereplő összeg az ÁFA bevallással?

A pénztárkönyvbe/naplófőkönyvbe csak olyan tételt szabad szerepeltetni, ami pénzmozgással járt. A még ki nem egyenlített átutalásos számla emiatt nem kerülhet bele a pénztárkönyvbe/naplófőkönyvbe, de az ÁFA bevallást így is érinti. Ebből következik, hogy teljesen felesleges nézni a pénztárkönyv/naplófőkönyv ÁFA oszlopait, mert az nem fog egyezni az ÁFA bevallással, mivel az ÁFA bevallást olyan számlák is érinthetik, melyek nincsenek a pénztárkönyvbe/naplófőkönyvbe rögzítve. A pénztárkönyv/naplófőkönyv ÁFA oszlopai csupán arra szolgálnak, hogy adott tétel ÁFA tartalmát kimutassák, de önmagában ezeket az oszlopokat nem tudja használni ÁFA bevallás esetén.


Miért nem veszi figyelembe a fordított ÁFA-hoz beállított kulcsot a könyvelő program a számla rögzítésénél?

A fordított ÁFA-s beszerzés ÁFA kulcsa ugyan 27%-os, de amikor magát a fordított ÁFA-s bejövő számlát rögzíti a rendszerben, akkor a bejövő számla nyilvántartásban a számla ÁFA értéke 0 Ft lesz, hiszen a partner is így állította ki a számlát. A beállított 27%-os ÁFA kulccsal a program az ÁFA bevallásban fog számolni!


Kezeli a pénztárkönyv/naplófőkönyv program a részleg- és munkaszámot?

A kontírozás opcionálisan 1 csoporthoz rendelhető, ez lehet akár részlegszám vagy munkaszám (csak az egyik a kettő közül!). A csoportosítási elven belül korlátlan csoport különböztethető meg. A csoport szerint mindenhol lehet szűrni, illetve lehetőség van csoport szerinti összesítő lista megtekintésére is. A csoportokat a Törzsadatok\Csoportosítás menüpontban tudja feltölteni.


Hol tudom megadni a pénztárkönyv/naplófőkönyv programban a rovatszámot?

A kontírozáshoz szükséges jogcímek kiválasztása történhet megnevezés és gyorskód alapján. A gyorskód mezőben megadhat maximum 7 karakter hosszú rovatszámot is.


Mi a teendő, ha előbb rögzítettem a kiadásokat, mint a bevételeket és emiatt a pénztár egyenlege mínuszba fordult?

A Kimutatások\Pénzforgalmi lista ablak Egyéb gombján keresztül előre-hátra állítható az adott tétel napon belüli sorrendje. A funkciót használva tegye a kiadásokat a bevételek után!


Hogyan tudom beemelni a partnernyilvántartást a könyvelő programba?

A Partnerek\Egyéb gombján keresztül válassza az Adatok beemelése Excel-ből\Új partnerek beemelése funkciót! Ennek segítségével bármilyen programból átveheti a partnernyilvántartást a könyvelő programba egy Excel táblázat segítségével.


Melyik számlázó programból tud adatokat fogadni a pénztárkönyv/naplófőkönyv program?

A pénztárkönyv/naplófőkönyv program bármely(!) számlázó programból képes adatot fogadni, mely lehetőséget biztosít a kimenő számlák Excel táblázatba történő kimentésére. Az Excel táblázatnak az alábbi adatokat kell tartalmaznia (a sorrend nem számít!): bizonylatszám, partner neve, fizetési mód, számla kelte, teljesítés dátuma, fizetési határidő, nettó végösszeg, ÁFA összesen. A Bizonylatok\Kimenő számlák\Egyéb gomb\Kimenő számlák beemelése Excel fájlból funkció segítségével tudja beemelni a pénztárkönyv/naplófőkönyv programba a kimenő számlákat. Csak az olyan számlák kontírozása oldható meg ilyen automatikusan módon, mely számla nem tartalmaz egynél több ÁFA kulcsot! A több ÁFA kulcsos számlákat csak kézzel tudja lekönyvelni!


Hogyan tudom beemelni a pénztárkönyv/naplófőkönyv programba a bejövő számlákat?

A bejövő számlák beemelését és automatikus könyvelést azért nem lehet úgy megoldani, mint a kimenő számlák esetében, mert a bejövő számláknál minden számla máshová kerül könyvelésre. Ezzel ellentétben a kimenő számláknál gyakran előfordul, hogy a havonta kiállított több száz számlát ugyanoda kell könyvelni, csak az összegek és a vevők neve változó. A bejövő számlák beemelésére és automatikus könyvelésére tehát nincs lehetőség, minden egyes bejövő számlát egyesével kell eldönteni, hogy milyen jogcímre kerül könyvelésre. Mivel a bejövő számlákból jóval kevesebb van, mint a kimenő számlákból, így ez nem jelenthet problémát.


Vissza a lap tetejére

   
   
  Számlázó program  |  Készletnyilvántartó program  |  Raktárkezelő program  |  Házipénztár program  |  Könyvelő program

Vásárlási feltételek  |  Adatvédelem  |  Szerzői jogok

 

   Az oldalt 1024x768-as felbontásra és közepes szövegméretre optimalizáltuk.