NATURASOFT
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

SZÁMLÁZÓ PROGRAM KÉSZLETNYILVÁNTARTÓ PROGRAM RAKTÁRKEZELŐ PROGRAM HÁZIPÉNZTÁR PROGRAM KÖNYVELŐ PROGRAM
         

NATURASOFT
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Vissza a főoldalra Szoftverek áttekintése Ügyfélszolgálat, frissítések letöltése Gyakran feltett kérdések Kapcsolat, elérhetőség
 
 

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

KÖNYVELŐ PROGRAM KÉRDÉSEK

- Mi a különbség a Házipénztár és a Pénztárkönyv program között?

- Hogyan kell évnyitást-évzárást végezni a pénztárkönyv/naplófőkönyv programban?

- Melyik pénztárkönyv/naplófőkönyv oszlopba könyveljem a számlát/tételt?

- Hogyan tudom átnevezni a könyvelési oszlopokat vagy új oszlopokat beszúrni, esetleg eltüntetni?

- Melyik ÁFA bevallás sort válasszam ki a jogcímhez?

- Miért nem tudom módosítani a kiegyenlítésnél megadott jogcímeket (kontírozást)?

- A készpénzes számlákat könyvelhetem közvetlen a pénztárkönyvbe / naplófőkönyvbe?

- Mi a különbség a teljesítési dátum és az ÁFA esedékesség dátum között?

- Miért nem egyezik a pénztárkönyv/naplófőkönyv nyomtatásakor a sorszám a tétel iktatószámával?

- A teljes ÁFA bevallást elvégzi helyettem a pénztárkönyv/naplófőkönyv program?

- Az ÁFA bevallás során miért nem tudom kiválasztani az idei évet?

- Lekönyveltem egy bejövő számlát, de a program nem töltötte ki az ÁFA-bevallás M-es lapot, miért?

- Hogyan tudom ellenőrizni, hogy jók-e az ÁFA bevallásban szereplő összegek?

- Miért nem egyezik a pénztárkönyv/naplófőkönyv ÁFA oszlopaiban szereplő összeg az ÁFA bevallással?

- Miért nem veszi figyelembe a fordított ÁFA-hoz beállított kulcsot a könyvelő program a számla rögzítésénél?

- Hogyan állítható be a fordított ÁFA-s számla mindkét oldalra a bevallásban?

- Kezeli a pénztárkönyv/naplófőkönyv program a részleg- és munkaszámot?

- Hol tudom megadni a pénztárkönyv/naplófőkönyv programban a rovatszámot?

- Mi a teendő, ha előbb rögzítettem a kiadásokat, mint a bevételeket és emiatt a pénztár egyenlege mínuszba fordult?

- Hogyan kell könyvelni, ha készpénzt fizetek be a bankba vagy bankból veszek fel pénzt?

- Hol tudom megnézni, hogy hol tart a pénztár/bank egyenleg?

- Hogyan és hová könyvelem az értékcsökkenést?

- Hogyan tudom beemelni a partnernyilvántartást a könyvelő programba?

- Miért nem kínálja fel azt az ügyfelet a program, amit a törzsbe már felvittem?

- Melyik számlázó programból tud adatokat fogadni a pénztárkönyv/naplófőkönyv program?

- Hogyan tudom beemelni a pénztárkönyv/naplófőkönyv programba a bejövő számlákat?

- Hogyan tudok devizás számlákat könyvelni a pénztárkönyv/naplófőkönyv programba?

- Nem találom a kérdésemre a választ!


Vissza a többi kérdéshez


KÖNYVELŐ PROGRAM VÁLASZOK


MI A KÜLÖNBSÉG A HÁZIPÉNZTÁR ÉS A PÉNZTÁRKÖNYV PROGRAM KÖZÖTT?

A pénztárkönyv program nem azonos a házipénztár programmal! A pénztárkönyv program egy könyvelő program, ami az egyéni vállalkozók, őstermelők egyszeres könyvelésére alkalmas, míg a házipénztár program "csak" a vállalkozás (e.v., Bt, Kft, stb.) házipénztárában lévő készpénzállomány nyilvántartására szolgál!


HOGYAN KELL ÉVNYITÁST-ÉVZÁRÁST VÉGEZNI A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV PROGRAMBAN?

A pénztárkönyv/naplófőkönyv programban az évnyitás-évzárás teljesen automatikus, így Önnek nem kell az évváltásokkal foglalkoznia. A program első használatba vétele esetén a Beállítások\Nyitó egyenleg gombot használva meg tudja adni a legelső nyitó egyenleget. Ezt követően Önnek soha nem lesz szüksége, hogy megadja a nyitó egyenleget! Mivel a program egy rendszerben kezeli az összes tárgyévet, így az előző évi összesen (záró) alapján pontosan tudja, hogy mennyi a következő évi nyitó. Az Éves nyitó-záró tételeket külön meg tudja jeleníteni bizonyos táblázatot is tartalmazó ablakokban, ehhez kattintson az adott ablak jobb-fent található Éves nyitás-zárás mutatása opcióra! A könyvelés vagy a számlák felrögzítése esetén nyugodtan adjon meg bármilyen tárgyévre vonatkozó dátumot, azt a program automatikusan kezelni fogja!


MELYIK PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV OSZLOPBA KÖNYVELJEM A SZÁMLÁT/TÉTELT?

Amennyiben nem tudja, hogy melyik oszlopot/jogcímet kell kiválasztani egy adott gazdasági eseményt illetően, úgy abban nem tudunk Önnek segíteni, mert az ügyfélszolgálati segítségnyújtás a program használatára terjed ki, kifejezetten könyvelési tanácsadást nem tudunk nyújtani.


HOGYAN TUDOM ÁTNEVEZNI A KÖNYVELÉSI OSZLOPOKAT VAGY ÚJ OSZLOPOKAT BESZÚRNI, ESETLEG ELTÜNTETNI?

A könyvelési oszlopok átnevezésére, beszúrására, törlésére csak a Naplófőkönyv programban van lehetőség, a Pénztárkönyv programban erre nincs szükség/lehetőség.

A NATURASOFT Naplófőkönyv programban a Törzsadatok\Naplófőkönyv oszlop menüpontban tudja ezt kezelni. Itt van fix 4 db bevétel, 12 db kiadás, 2 db egyéb, 4 db követelés és 4 db kötelezettség oszlop. Amennyiben üresen hagyja az oszlopelnevezését, akkor az oszlop nem lesz látható. Szabadon átnevezheti az oszlopokat. Új oszlopot úgy tud létrehozni, hogy ahol eddig nem volt megadva oszlopelnevezés, azt kitölti, de ezeken túl további új oszlopokat létrehozni nem tud, tehát mindegyik oszlopból a fent említett mennyiség áll rendelkezésre.


MELYIK ÁFA BEVALLÁS SORT VÁLASSZAM KI A JOGCÍMHEZ?

Amennyiben nem tudja, hogy az ÁFA bevallás melyik sorában kell szerepeltetni az adott gazdasági esemény ÁFA vonzatát, úgy abban nem tudunk Önnek segíteni, mert az ügyfélszolgálati segítségnyújtás a program használatára terjed ki, kifejezetten könyvelési tanácsadást nem tudunk nyújtani.


MIÉRT NEM TUDOM MÓDOSÍTANI A KIEGYENLÍTÉSNÉL MEGADOTT JOGCÍMEKET (KONTÍROZÁST)?

Fontos, hogy a kiegyenlítés kontírozása meg kell egyezzen a számla kontírozásával! A számla felrögzítésekor már megtörtént a számla kontírozása. A kiegyenlítéskor csak azt jelöljük, hogy a számla már kiegyenlítésre került. Abban az esetben, ha a kiegyenlítés során jövünk rá, hogy nem megfelelően kontíroztuk a számlát, úgy a kiegyenlítés előtt módosítsuk a számla kontírozását és csak azt követően egyenlítsük ki. Amennyiben a kiegyenlítés után jövünk rá, hogy hibásan kontíroztunk, akkor töröljük a kiegyenlítést a számláról (Számlák áttekintése ablakban kattintson az adott számlán állva a Kiegyenlítés gombra, majd nyomja meg a Törlés gombot), módosítsuk a számla kontírozását és ezt követően egyenlítsük ki a számlát.


A KÉSZPÉNZES SZÁMLÁKAT KÖNYVELHETEM KÖZVETLEN A PÉNZTÁRKÖNYVBE / NAPLÓFŐKÖNYVBE?

Van erre lehetőség, de fontos tisztázni, hogy a program az ilyen módon könyvelt tételre nem tud számlaként tekinteni, nem véletlen tehát, hogy külön menüpont van fenntartva a kimenő- és bejövő számlák rögzítésének.

Alapvetően egy "sima" készpénzes kimenő számlát direktben is könyvelhet, a végeredmény ugyanaz lesz. Viszont annak érdekében, hogy a program a speciális eseteket is le tudja kezelni, ezért javasolt inkább a számlákat az erre szolgáló menüpontokon számlaként rögzíteni a rendszerbe.

Sok felhasználó azon tévhit miatt szándékozna direktbe könyvelni a készpénzes számlákat rögtön a pénztárkönyv/naplófőkönyvbe, mert azt hiszik, hogy dupla munkával tart ezeket a számlákat külön számlaként rögzíteni, DE EZ NEM IGAZ.

Javasolt tehát minden számlát a számlák menüpontban rögzíteni (különösen az ÁFA-analitákat érintő számlákat, a bejövő számlákat, a fordított ÁFA-s számlákat, egyéb speciális eseteket). Ismét hangsúlyozzuk, hogy ez semmilyen többlet munkával nem jár a készpénzes számlák esetében sem, mivel a program automatikusan be fogja tenni ezeket a könyvelésbe, mert tudja, hogy készpénzes, így külön még kiegyenlíteni sem kell.


MI A KÜLÖNBSÉG A TELJESÍTÉSI DÁTUM ÉS AZ ÁFA ESEDÉKESSÉG DÁTUM KÖZÖTT?

A teljesítés dátuma mindig a számláról leolvasható teljesítés dátumot jelenti. Az ÁFA esedékesség dátuma pedig az a nap, amikor a számla legkésőbb bekerül az ÁFA bevallásba. Azért "legkésőbb", mert, ha az ügyfél ennél a dátumnál előbb egyenlíti ki a számlát, akkor már a kiegyenlítés napján be fog kerülni az ÁFA bevallásba. Az ÁFA esedékesség azért külön állítható, mert bizonyos esetekben szükség lehet ennek állítására. Pl. ha utólag kerül elő egy januári teljesítésű bejövő számla, akkor a teljesítése ugyan januári, de ha nem szeretnénk, hogy egy már lezárt ÁFA időszakot érintsen ennek a számlának az iktatása, akkor megtehetjük, hogy az ÁFA esedékességet egy későbbi időszakra állítjuk, vagyis a januári számlát költségként így el tudjuk számolni például áprilisban ennek köszönhetően.


MIÉRT NEM EGYEZIK A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV NYOMTATÁSAKOR A SORSZÁM A TÉTEL IKTATÓSZÁMÁVAL?

A táblázatban látható iktatószám a könyvelési tétel egyedi azonosító száma és nem a pénztárkönyv/naplófőkönyv sor sorszáma! A könyvelési tétel a könyveléskor kapja meg az egyedi iktatószámot, ami ezt követően sosem módosul és sosem sorszámozódik át! A táblázatban az iktatószámoknak nem kell időrendi sorrendben lenniük! A pénztárkönyv/naplófőkönyv sorszáma az, ami folyamatosan növekvő és ez a hivatalos nyomtatvány formátum nyomtatásakor jelenik meg (pénztárkönyv/naplófőkönyv első oszlopa)! A pénztárkönyv/naplófőkönyv sorszáma oldalanként újraindul, ugyanúgy, ahogy a nyomtatványboltban kapható papír alapú nyomtatvány esetén is! A könyvelési tételekre történő hivatkozáshoz mindig az iktatószámot használja (ezt írja rá ceruzával a bizonylatokra), mert ez akkor sem változik, ha visszamenőleges időpontra könyvel!


A TELJES ÁFA BEVALLÁST ELVÉGZI HELYETTEM A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV PROGRAM?

A pénztárkönyv/naplófőkönyv program az ÁFA bevallás első lapját, valamint ÁFA bevallás fősorait (01,02,03,04,05 oldalak), illetve 2018-as július 1-től az M-es lapok érvényben maradt lapjait (M-02, M-02-K) számolja/tölti ki. Ez az esetek többségében elegendő, azonban a könyvelt vállalkozás tevékenységétől függően előfordulhat, hogy az ÁFA bevallás további oldalait is kell töltenie, vagy plusz nyilatkozatokat, tételes adatszolgáltatást kell benyújtani. Ezt automatizálni nem lehet, így az ilyen adatokat Önnek kézzel kell kitöltenie a NAV által fejlesztett ÁNYK programban.


AZ ÁFA BEVALLÁS SORÁN MIÉRT NEM TUDOM KIVÁLASZTANI AZ IDEI ÉVET?

Ilyen esetben Ön nem a legújabb verziót futtatja vagy még az adott év január első hetében járunk, amikor még a NAV nem adta ki az aktuális évre vonatkozó ÁFA bevallást.

Honlapunk Ügyfélszolgálat menüpontjában ellenőrizze, hogy jelent-e meg a programunkból új verzió, ami már tartalmazza az idei év ÁFA bevallását és telepítse azt!


LEKÖNYVELTEM EGY BEJÖVŐ SZÁMLÁT, DE A PROGRAM NEM TÖLTÖTTE KI AZ ÁFA-BEVALLÁS M-ES LAPOT, MIÉRT?

Ennek oka, hogy direktbe könyvelte le a bejövő számlát a pénztárkönyvbe/naplófőkönyvbe és nem számlaként rögzítette azt a rendszerben. Az M-es lapra csak bejövő számlák kerülhetnek, sima könyvelési tételek nem. A program csak arra tud számlaként tekinteni, amit a felhasználó számlaként rögzít. Törölje a könyvelési tételt és rögzítse fel azt bejövő számlaként a rendszerbe az erre szolgáló menüpontban!


HOGYAN TUDOM ELLENŐRIZNI, HOGY JÓK-E AZ ÁFA BEVALLÁSBAN SZEREPLŐ ÖSSZEGEK?

Az ÁFA analitika megtekintésekor nyomja meg a Nyomtatás gombot, majd válassza a Részletes ÁFA analitika nyomtatása menüpontot! Ezen a listán keresztül tételesen levezeti a program, hogy az adott ÁFA bevallás sorhoz tartozó összeg hogyan jött ki.


MIÉRT NEM EGYEZIK A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV ÁFA OSZLOPAIBAN SZEREPLŐ ÖSSZEG AZ ÁFA BEVALLÁSSAL?

A pénztárkönyvbe/naplófőkönyvbe csak olyan tételt szabad szerepeltetni, ami pénzmozgással járt. A még ki nem egyenlített átutalásos számla emiatt nem kerülhet bele a pénztárkönyvbe/naplófőkönyvbe, de az ÁFA bevallást így is érinti. Ebből következik, hogy teljesen felesleges nézni a pénztárkönyv/naplófőkönyv ÁFA oszlopait, mert az nem fog egyezni az ÁFA bevallással, mivel az ÁFA bevallást olyan számlák is érinthetik, melyek nincsenek a pénztárkönyvbe/naplófőkönyvbe rögzítve. A pénztárkönyv/naplófőkönyv ÁFA oszlopai csupán arra szolgálnak, hogy adott tétel ÁFA tartalmát kimutassák, de önmagában ezeket az oszlopokat nem tudja használni ÁFA bevallás esetén.


MIÉRT NEM VESZI FIGYELEMBE A FORDÍTOTT ÁFA-HOZ BEÁLLÍTOTT KULCSOT A KÖNYVELŐ PROGRAM A SZÁMLA RÖGZÍTÉSÉNÉL?

A fordított ÁFA-s beszerzés ÁFA kulcsa ugyan 27%-os, de amikor magát a fordított ÁFA-s bejövő számlát rögzíti a rendszerben, akkor a bejövő számla nyilvántartásban a számla ÁFA értéke 0 Ft lesz, hiszen a partner is így állította ki a számlát. A beállított 27%-os ÁFA kulccsal a program az ÁFA bevallásban fog számolni!


HOGYAN ÁLLÍTHATÓ BE A FORDÍTOTT ÁFA-S SZÁMLA MINDKÉT OLDALRA A BEVALLÁSBAN?

Ügyeljen rá, hogy a fordított ÁFA-s számlákat számlaként rögzítse a rendszerben és ne csak "simán" könyvelje a pénztárkönyv/naplófőkönyvbe! A program csak arra tud számlaként tekinteni, amit a felhasználó számlaként rögzít. Amennyiben nem számlaként rögzítette a fordított ÁFA-s ügyletet, úgy törölje a könyvelési tételt és rögzítse fel azt számlaként a rendszerbe az erre szolgáló menüpontban!


KEZELI A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV PROGRAM A RÉSZLEG- ÉS MUNKASZÁMOT?

A kontírozás opcionálisan 1 csoporthoz rendelhető, ez lehet akár részlegszám vagy munkaszám (csak az egyik a kettő közül!). A csoportosítási elven belül korlátlan csoport különböztethető meg. A csoport szerint mindenhol lehet szűrni, illetve lehetőség van csoport szerinti összesítő lista megtekintésére is. A csoportokat a Törzsadatok\Csoportosítás menüpontban tudja feltölteni.


HOL TUDOM MEGADNI A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV PROGRAMBAN A ROVATSZÁMOT?

A kontírozáshoz szükséges jogcímek kiválasztása történhet megnevezés és gyorskód alapján. A gyorskód mezőben megadhat maximum 7 karakter hosszú rovatszámot is.


MI A TEENDŐ, HA ELŐBB RÖGZÍTETTEM A KIADÁSOKAT, MINT A BEVÉTELEKET ÉS EMIATT A PÉNZTÁR EGYENLEGE MÍNUSZBA FORDULT?

A Kimutatások\Pénzforgalmi lista ablak Egyéb gombján keresztül előre-hátra állítható az adott tétel napon belüli sorrendje. A funkciót használva tegye a kiadásokat a bevételek után!


HOGYAN KELL KÖNYVELNI, HA KÉSZPÉNZT FIZETEK BE A BANKBA VAGY BANKBÓL VESZEK FEL PÉNZT?

Főképernyő \ Könyvelés \ Pénztárkönyv (Naplófőkönyv) könyvelés menüpontban tudja ezt rögzíteni. Ez a gazdasági esemény két(!) könyvelési tétel lesz, mivel egy könyvelési tétel egyszerre vagy csak pénztár vagy csak bank lehet. Tehát, amennyiben készpénzt fizet be a bankba, akkor lesz egy kiadás könyvelési tétel a házipénztárból és egy bevétel könyvelési tétel a bankba, amennyiben pedig készpénz vesz fel bankból, akkor egy kiadás a bankból és egy bevétel a pénztárba.


HOL TUDOM MEGNÉZNI, HOGY HOL TART A PÉNZTÁR/BANK EGYENLEG?

Ezt három helyen is meg tudja nézni:
1. A Kimutatások\Pénzforgalmi lista szolgál alapvetően erre, ahol jobb felül lehet kiválasztani, hogy melyik pénztár/bank érdekli.
2. Új tétel könyvelés ablakban a pénztár/bank legördülő menü mellett látható jobbról.
3. Naplófőkönyv esetén a Bizonylatok\Naplófőkönyv áttekintése ablakban is látja (igaz, összevonva, tehát ha nem csak 1 bankja és 1 pénztárja van, akkor jobb az 1-es és 2-es pont szerint eljárni)


HOGYAN ÉS HOVÁ KÖNYVELEM AZ ÉRTÉKCSÖKKENÉST?

Az egyszeres könyvelésben (pénztárkönyv / naplófőkönyv) nem lehet / nem kell értékcsökkenést könyvelni, mivel az egy elméleti dolog és nem jár pénzmozgással. Egyszeres könyvelésben pedig csak olyan dolgot szabad könyvelni, ami fizikai pénzmozgással járt pénztárban vagy bankban. Az értékcsökkenést főkönyvi kettős könyvelésben szokták csak könyvelni. Ennek nyilvántartáshoz különálló tárgyi eszköz programot szoktak használni vagy egy sima Excel táblát.


HOGYAN TUDOM BEEMELNI A PARTNERNYILVÁNTARTÁST A KÖNYVELŐ PROGRAMBA?

A Partnerek\Egyéb gombján keresztül válassza az Adatok beemelése Excel-ből\Új partnerek beemelése funkciót! Ennek segítségével bármilyen programból átveheti a partnernyilvántartást a könyvelő programba egy Excel táblázat segítségével.


MIÉRT NEM KÍNÁLJA FEL AZT AZ ÜGYFELET A PROGRAM, AMIT A TÖRZSBE MÁR FELVITTEM?

A partnertörzsben meg lehet adni a partner típusát: vevő, szállító, általános. A program ennek megfelelően ajánlja fel a partnereket a menüpontokban. Kimenő számlák rögzítésénél a program csak a vevő és általános típusú ügyfeleket kínálja fel, míg bejövő számlák rögzítésénél csak a szállító és általános típusúakat. Amennyiben azt szeretné, hogy egy partner minden menüpontban felkínálva legyen, úgy válassza az általános típust!


MELYIK SZÁMLÁZÓ PROGRAMBÓL TUD ADATOKAT FOGADNI A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV PROGRAM?

A pénztárkönyv/naplófőkönyv program bármely(!) számlázó programból képes adatot fogadni, mivel összeköthető a NAV Online számla rendszerrel. A kimenő- és bejövő számlák is közvetlen letölthetők a NAV Online számla rendszerből, mellyel jelentősen felgyorsul a könyvelési folyamat.


HOGYAN TUDOM BEEMELNI A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV PROGRAMBA A BEJÖVŐ SZÁMLÁKAT?

A kimenő számlákkal megegyező módon a bejövő számlákat is a NAV Online számla rendszerből tudja letölteni, miután összekötötte a könyvelő programot a NAV-val. A program ÁFA kulcsonkénti bontásban mutatja meg a számlákat, miközben lehetőség van azt is megnézni, hogy konkrétan miről is szólt a számla, ami alapján el tudja dönteni, hogy miként kontírozza a bejövő számlát.


HOGYAN TUDOK DEVIZÁS SZÁMLÁKAT KÖNYVELNI A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV PROGRAMBA?

Az egyszeres könyvelés vezetése forint alapú, a pénzmozgások összegét (bevétel/kiadás) a pénztárkönyv/naplófőkönyv oszlopaiban forintban kell kimutatni. Devizás számla esetén a számla forintban átszámolt értékét könyvelje. Amennyiben érdekes Önnek, úgy a megjegyzés mezőben fel tudja tüntetni a számla eredeti pénznemében kifejezett összeget és az átváltáshoz alkalmazott árfolyamot.

 

VISSZA A LAP TETEJÉRE

Kapcsolat
NATURASOFT Magyarország Kft.
Postacím: 1113 Budapest, Daróczi út 11.

Telefonos elérhetőség: H-P: 8:30-17:00

Vásárlás előtti információs vonal: 06-30-945-6880
Meglévő ügyfél vonal:
06-30-887-4538, 06-30-876-7435, 06-30-877-7498

E-mail cím:  info@naturasoft.hu
Bankszámlaszám: 11711003-21456190-00000000
Adószám: 13730934-2-43
EU adószám: HU13730934

 SimplePay vásárlói tájékoztató