NATURASOFT
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

SZÁMLÁZÓ PROGRAM KÉSZLETNYILVÁNTARTÓ PROGRAM RAKTÁRKEZELŐ PROGRAM HÁZIPÉNZTÁR PROGRAM KÖNYVELŐ PROGRAM
         

NATURASOFT
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Vissza a főoldalra Szoftverek áttekintése Ügyfélszolgálat, frissítések letöltése Gyakran feltett kérdések Kapcsolat, elérhetőség
 
 

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

KÖNYVELŐ PROGRAM KÉRDÉSEK

- Mi a különbség a Házipénztár és a Pénztárkönyv program között?

- Hogyan kell évnyitást-évzárást végezni a pénztárkönyv/naplófőkönyv programban?

- Melyik pénztárkönyv/naplófőkönyv oszlopba könyveljem a számlát/tételt?

- Melyik ÁFA bevallás sort válasszam ki a jogcímhez?

- Miért nem egyezik a pénztárkönyv/naplófőkönyv nyomtatásakor a sorszám a tétel iktatószámával?

- A teljes ÁFA bevallást elvégzi helyettem a pénztárkönyv/naplófőkönyv program?

- Hogyan tudom ellenőrizni, hogy jók-e az ÁFA bevallásban szereplő összegek?

- Miért nem egyezik a pénztárkönyv/naplófőkönyv ÁFA oszlopaiban szereplő összeg az ÁFA bevallással?

- Miért nem veszi figyelembe a fordított ÁFA-hoz beállított kulcsot a könyvelő program a számla rögzítésénél?

- Kezeli a pénztárkönyv/naplófőkönyv program a részleg- és munkaszámot?

- Hol tudom megadni a pénztárkönyv/naplófőkönyv programban a rovatszámot?

- Mi a teendő, ha előbb rögzítettem a kiadásokat, mint a bevételeket és emiatt a pénztár egyenlege mínuszba fordult?

- Hogyan tudom beemelni a partnernyilvántartást a könyvelő programba?

- Melyik számlázó programból tud adatokat fogadni a pénztárkönyv/naplófőkönyv program?

- Hogyan tudom beemelni a pénztárkönyv/naplófőkönyv programba a bejövő számlákat?

- Nem találom a kérdésemre a választ!


Vissza a többi kérdéshez


KÖNYVELŐ PROGRAM VÁLASZOK


MI A KÜLÖNBSÉG A HÁZIPÉNZTÁR ÉS A PÉNZTÁRKÖNYV PROGRAM KÖZÖTT?

A pénztárkönyv program nem azonos a házipénztár programmal! A pénztárkönyv program egy könyvelő program, ami az egyéni vállalkozók, őstermelők egyszeres könyvelésére alkalmas, míg a házipénztár program "csak" a vállalkozás (e.v., Bt, Kft, stb.) házipénztárában lévő készpénzállomány nyilvántartására szolgál!


HOGYAN KELL ÉVNYITÁST-ÉVZÁRÁST VÉGEZNI A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV PROGRAMBAN?

A pénztárkönyv/naplófőkönyv programban az évnyitás-évzárás teljesen automatikus, így Önnek nem kell az évváltásokkal foglalkoznia. A program első használatba vétele esetén a Beállítások\Nyitó egyenleg gombot használva meg tudja adni a legelső nyitó egyenleget. Ezt követően Önnek soha nem lesz szüksége, hogy megadja a nyitó egyenleget! Mivel a program egy rendszerben kezeli az összes tárgyévet, így az előző évi összesen (záró) alapján pontosan tudja, hogy mennyi a következő évi nyitó. Az Éves nyitó-záró tételeket külön meg tudja jeleníteni bizonyos táblázatot is tartalmazó ablakokban, ehhez kattintson az adott ablak jobb-fent található Éves nyitás-zárás mutatása opcióra! A könyvelés vagy a számlák felrögzítése esetén nyugodtan adjon meg bármilyen tárgyévre vonatkozó dátumot, azt a program automatikusan kezelni fogja!


MELYIK PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV OSZLOPBA KÖNYVELJEM A SZÁMLÁT/TÉTELT?

Amennyiben nem tudja, hogy melyik oszlopot/jogcímet kell kiválasztani egy adott gazdasági eseményt illetően, úgy abban nem tudunk Önnek segíteni, mert az ügyfélszolgálati segítségnyújtás a program használatára terjed ki, kifejezetten könyvelési tanácsadást nem tudunk nyújtani.


MELYIK ÁFA BEVALLÁS SORT VÁLASSZAM KI A JOGCÍMHEZ?

Amennyiben nem tudja, hogy az ÁFA bevallás melyik sorában kell szerepeltetni az adott gazdasági esemény ÁFA vonzatát, úgy abban nem tudunk Önnek segíteni, mert az ügyfélszolgálati segítségnyújtás a program használatára terjed ki, kifejezetten könyvelési tanácsadást nem tudunk nyújtani.


MIÉRT NEM EGYEZIK A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV NYOMTATÁSAKOR A SORSZÁM A TÉTEL IKTATÓSZÁMÁVAL?

A táblázatban látható iktatószám a könyvelési tétel egyedi azonosító száma és nem a pénztárkönyv/naplófőkönyv sor sorszáma! A könyvelési tétel a könyveléskor kapja meg az egyedi iktatószámot, ami ezt követően sosem módosul és sosem sorszámozódik át! A táblázatban az iktatószámoknak nem kell időrendi sorrendben lenniük! A pénztárkönyv/naplófőkönyv sorszáma az, ami folyamatosan növekvő és ez a hivatalos nyomtatvány formátum nyomtatásakor jelenik meg (pénztárkönyv/naplófőkönyv első oszlopa)! A pénztárkönyv/naplófőkönyv sorszáma oldalanként újraindul, ugyanúgy, ahogy a nyomtatványboltban kapható papír alapú nyomtatvány esetén is! A könyvelési tételekre történő hivatkozáshoz mindig az iktatószámot használja (ezt írja rá ceruzával a bizonylatokra), mert ez akkor sem változik, ha visszamenőleges időpontra könyvel!


A TELJES ÁFA BEVALLÁST ELVÉGZI HELYETTEM A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV PROGRAM?

A pénztárkönyv/naplófőkönyv program az ÁFA bevallás első lapját, valamint ÁFA bevallás fősorait (01,02,03,04,05 oldalak), illetve 2018-as július 1-től az M-es lapok érvényben maradt lapjait (M-02, M-02-K) számolja/tölti ki. Ez az esetek többségében elegendő, azonban a könyvelt vállalkozás tevékenységétől függően előfordulhat, hogy az ÁFA bevallás további oldalait is kell töltenie, vagy plusz nyilatkozatokat, tételes adatszolgáltatást kell benyújtani. Ezt automatizálni nem lehet, így az ilyen adatokat Önnek kézzel kell kitöltenie a NAV által fejlesztett ÁNYK programban.


HOGYAN TUDOM ELLENŐRIZNI, HOGY JÓK-E AZ ÁFA BEVALLÁSBAN SZEREPLŐ ÖSSZEGEK?

Az ÁFA analitika megtekintésekor nyomja meg a Nyomtatás gombot, majd válassza a Részletes ÁFA analitika nyomtatása menüpontot! Ezen a listán keresztül tételesen levezeti a program, hogy az adott ÁFA bevallás sorhoz tartozó összeg hogyan jött ki.


MIÉRT NEM EGYEZIK A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV ÁFA OSZLOPAIBAN SZEREPLŐ ÖSSZEG AZ ÁFA BEVALLÁSSAL?

A pénztárkönyvbe/naplófőkönyvbe csak olyan tételt szabad szerepeltetni, ami pénzmozgással járt. A még ki nem egyenlített átutalásos számla emiatt nem kerülhet bele a pénztárkönyvbe/naplófőkönyvbe, de az ÁFA bevallást így is érinti. Ebből következik, hogy teljesen felesleges nézni a pénztárkönyv/naplófőkönyv ÁFA oszlopait, mert az nem fog egyezni az ÁFA bevallással, mivel az ÁFA bevallást olyan számlák is érinthetik, melyek nincsenek a pénztárkönyvbe/naplófőkönyvbe rögzítve. A pénztárkönyv/naplófőkönyv ÁFA oszlopai csupán arra szolgálnak, hogy adott tétel ÁFA tartalmát kimutassák, de önmagában ezeket az oszlopokat nem tudja használni ÁFA bevallás esetén.


MIÉRT NEM VESZI FIGYELEMBE A FORDÍTOTT ÁFA-HOZ BEÁLLÍTOTT KULCSOT A KÖNYVELŐ PROGRAM A SZÁMLA RÖGZÍTÉSÉNÉL?

A fordított ÁFA-s beszerzés ÁFA kulcsa ugyan 27%-os, de amikor magát a fordított ÁFA-s bejövő számlát rögzíti a rendszerben, akkor a bejövő számla nyilvántartásban a számla ÁFA értéke 0 Ft lesz, hiszen a partner is így állította ki a számlát. A beállított 27%-os ÁFA kulccsal a program az ÁFA bevallásban fog számolni!


KEZELI A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV PROGRAM A RÉSZLEG- ÉS MUNKASZÁMOT?

A kontírozás opcionálisan 1 csoporthoz rendelhető, ez lehet akár részlegszám vagy munkaszám (csak az egyik a kettő közül!). A csoportosítási elven belül korlátlan csoport különböztethető meg. A csoport szerint mindenhol lehet szűrni, illetve lehetőség van csoport szerinti összesítő lista megtekintésére is. A csoportokat a Törzsadatok\Csoportosítás menüpontban tudja feltölteni.


HOL TUDOM MEGADNI A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV PROGRAMBAN A ROVATSZÁMOT?

A kontírozáshoz szükséges jogcímek kiválasztása történhet megnevezés és gyorskód alapján. A gyorskód mezőben megadhat maximum 7 karakter hosszú rovatszámot is.


MI A TEENDŐ, HA ELŐBB RÖGZÍTETTEM A KIADÁSOKAT, MINT A BEVÉTELEKET ÉS EMIATT A PÉNZTÁR EGYENLEGE MÍNUSZBA FORDULT?

A Kimutatások\Pénzforgalmi lista ablak Egyéb gombján keresztül előre-hátra állítható az adott tétel napon belüli sorrendje. A funkciót használva tegye a kiadásokat a bevételek után!


HOGYAN TUDOM BEEMELNI A PARTNERNYILVÁNTARTÁST A KÖNYVELŐ PROGRAMBA?

A Partnerek\Egyéb gombján keresztül válassza az Adatok beemelése Excel-ből\Új partnerek beemelése funkciót! Ennek segítségével bármilyen programból átveheti a partnernyilvántartást a könyvelő programba egy Excel táblázat segítségével.


MELYIK SZÁMLÁZÓ PROGRAMBÓL TUD ADATOKAT FOGADNI A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV PROGRAM?

A pénztárkönyv/naplófőkönyv program bármely(!) számlázó programból képes adatot fogadni, mivel összeköthető a NAV Online számla rendszerrel. A kimenő- és bejövő számlák is közvetlen letölthetők a NAV Online számla rendszerből, mellyel jelentősen felgyorsul a könyvelési folyamat.


HOGYAN TUDOM BEEMELNI A PÉNZTÁRKÖNYV/NAPLÓFŐKÖNYV PROGRAMBA A BEJÖVŐ SZÁMLÁKAT?

A kimenő számlákkal megegyező módon a bejövő számlákat is a NAV Online számla rendszerből tudja letölteni, miután összekötötte a könyvelő programot a NAV-val. A program ÁFA kulcsonkénti bontásban mutatja meg a számlákat, miközben lehetőség van azt is megnézni, hogy konkrétan miről is szólt a számla, ami alapján el tudja dönteni, hogy miként kontírozza a bejövő számlát.

 

VISSZA A LAP TETEJÉRE

Kapcsolat
NATURASOFT Magyarország Kft.
1113 Budapest, Daróczi út 11.
Nyitva tartás: H-P: 8:30-17:00, Szo-V: Zárva
(A személyes ügyintézés a vírushelyzet miatt átmenetileg szünetel!)

Vásárlás előtti információs vonal: 06-30-945-6880
Meglévő ügyfél vonal:
06-30-876-7435, 06-30-877-7498, 06-30-887-4538

E-mail cím:  info@naturasoft.hu

Bankszámlaszám: 11711003-21456190-00000000
Adószám: 13730934-2-43
EU adószám: HU13730934

 SimplePay vásárlói tájékoztató