NATURASOFT
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

SZÁMLÁZÓ PROGRAM KÉSZLETNYILVÁNTARTÓ PROGRAM RAKTÁRKEZELŐ PROGRAM HÁZIPÉNZTÁR PROGRAM KÖNYVELŐ PROGRAM
         

NATURASOFT
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Vissza a főoldalra Szoftverek áttekintése Ügyfélszolgálat, frissítések letöltése Gyakran feltett kérdések Kapcsolat, elérhetőség
 
 

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

TELEPÍTÉS KÉRDÉSEK

- Hogyan telepíthetem fel a programot?

- Mit tegyek, ha a programot át szeretném telepíteni egy régi gépről az új gépre?

- Mit tegyek, ha a programot futtató (önálló) gépet újra szeretném telepíteni?

- Mit tegyek, ha a hálózati kiszolgáló gépet egy teljesen másik gépre szeretném feltenni?

- Mit tegyek, ha letöltött telepítőkészletet nem tudom elindítani?

- Mit tegyek, ha nem indul el a program?

- Hogyan telepíthetem fel több gépre a programot?

- Hogyan kell beállítani a tűzfalat hálózatos használat esetén?

- Szükséges a szoftverek használatához folyamatos Internet kapcsolat?

- Használható-e a program Interneten keresztül több gépen?

- Használható-e a program Wifi hálózaton keresztül?

- Szükségem van-e Microsoft Office programra az Excel exporthoz?

- Milyen operációs rendszereken tudom futtatni a programot?

- Feltelepíthető-e a Windows XP-s telepítőkészlet újabb Windows rendszerekre?

- Feltelepíthető-e a Windows 7 / Vista telepítőkészlet más Windows rendszerekre?

- Feltelepíthető-e a Windows 8-as / Windows 10/11-es telepítőkészlet régebbi Windows rendszerekre?

- Feltelepíthető-e NAS-ra a program?

- Milyen hardver (számítógép) szükséges a programok futtatásához?

- Tudom-e futtatni a programot hordozható számítógépen (pl. notebook)?

- Tudom-e futtatni a programot idegen nyelvű (pl. angol) Windows-on?

- Tudom-e futtatni a programokat 64-bites operációs rendszeren?

- Tudom-e futtatni a programot pendrive-ról (USB kulcsról)?

- Tudom használni a programot Linux alatt?

- Tudom használni a programot Macintosh (Apple számítógépek) alatt?

- Tudom használni a programot okostelefonon, tableten?

- Milyen vonalkódolvasót támogat a program?

- Nem találom a kérdésemre a választ!


Vissza a többi kérdéshez


TELEPÍTÉS VÁLASZOK


HOGYAN TELEPÍTHETEM FEL A PROGRAMOT?

A telepítőkészletek a Szoftvereink menüpont alatt érhetők el az adott program nevére, majd pedig a Letöltés gombra kattintva.

A telepítőkészlet elindítását követően a végfelhasználói licencszerződést olvashatja el. Az elfogadás után a szoftver felajánlja a telepítés helyét. A Telepítés gomb megnyomásával indul el az installáció. A konfigurálás során a program rákérdez, hogy hálózatban fogja-e használni. Ezt hagyja az alapból beállított 'Nem' válaszon és nyomja meg a Tovább gombot. A szoftver feltelepíti a Microsoft SQL adatbázismotort is automatikusan, ez több percig is eltarthat. A telepítés végét egy külön ablak jelzi, ahol kattintson a Befejezés gombra.

Az első program indításakor a program be fogja kérni a cég nevét és a hozzá tartozó termékszámot. Ezeket az adatokat a vásárlást követően küldjük el Önnek. A kipróbálható változat esetén a DEMO-DEMO-DEMO-DEMO-DEMO termékszámot tudja alkalmazni.


MIT TEGYEK, HA A PROGRAMOT ÁT SZERETNÉM TELEPÍTENI EGY RÉGI GÉPRŐL AZ ÚJ GÉPRE?

1. Indítsa el a régi gépén a programot, majd kattintson a főképernyő jobb felső sarkában látható Cégek karbantartása menüpontra! Jegyezze fel az itt látható cégnevet és termékszám párost, mert erre szüksége lesz a másik gépre történő telepítésnél!
2. Ugyanitt a Mentés gombra kattintva készítsen egy teljes mentést az adatokról egy pendrive-ra!
3. Üljön át az új gép elé és telepítse fel arra a gépre is programot! A telepítőkészletek a Szoftvereink menüpont alatt érhetők el az adott program nevére, majd pedig a Letöltés gombra kattintva.
4. Aktiválja be a programot az 1-es lépésnél feljegyzett cégnévvel és termékszámmal!
5. Az új gépen a programba belépve a Cégek karbantartása/Visszatöltés menün keresztül töltse vissza a pendrive-ról az adatokat! A Tallózásnál a grm kiterjesztésű fájlt kell kiválasztania!

Amennyiben újabb Windows verzióról tér át régebbi Windows verzióra (pl. Win7-ről XP-re, vagy Win8-ról Win7-re), úgy nagyon fontos, hogy az új gépén a megfelelő telepítőkészletet telepítse, mert különben a mentést nem lehet majd visszatölteni! Erről bővebben ide kattintva olvashat!


MIT TEGYEK, HA A PROGRAMOT FUTTATÓ (ÖNÁLLÓ) GÉPET ÚJRA SZERETNÉM TELEPÍTENI?

1. Indítsa el a gépén a programot, majd kattintson a főképernyő jobb felső sarkában látható Cégek karbantartása menüpontra! Jegyezze fel az itt látható cégnevet és termékszám párost, mert erre szüksége lesz a másik gépre történő telepítésnél!
2. Ugyanitt a Mentés gombra kattintva készítsen egy teljes mentést az adatokról egy pendrive-ra!
3. A számítógép/operációs rendszer újratelepítését követően telepítse fel a gépre programot! A telepítőkészletek a Szoftvereink menüpont alatt érhetők el az adott program nevére, majd pedig a Letöltés gombra kattintva.
4. Aktiválja be a programot az 1-es lépésnél feljegyzett cégnévvel és termékszámmal!
5. A a programba belépve a Cégek karbantartása/Visszatöltés menün keresztül töltse vissza a pendrive-ról az adatokat! A Tallózásnál a grm kiterjesztésű fájlt kell kiválasztania!


MIT TEGYEK, HA A HÁLÓZATI KISZOLGÁLÓ GÉPET EGY TELJESEN MÁSIK GÉPRE SZERETNÉM FELTENNI?

1. A kiszolgálógép áttelepítésének megkezdése előtt értesítse a munkaállomásokon dolgozó felhasználókat, hogy az áttelepítés ideje alatt ne használják a programot!
2. Indítsa el a régi gépén a programot, majd kattintson a főképernyő jobb felső sarkában látható Cégek karbantartása menüpontra! Jegyezze fel az itt látható cégnevet és termékszám párost, mert erre szüksége lesz a másik gépre történő telepítésnél!
3. Ugyanitt a Mentés gombra kattintva készítsen egy teljes mentést az adatokról egy pendrive-ra!
4. Üljön át az új gép elé és telepítse fel arra a gépre is programot! A telepítőkészletek a Szoftvereink menüpont alatt érhetők el az adott program nevére, majd pedig a Letöltés gombra kattintva.
5. Aktiválja be a programot a 2-es lépésnél feljegyzett cégnévvel és termékszámmal!
6. Az új gépen a programba belépve a Cégek karbantartása/Visszatöltés menün keresztül töltse vissza a pendrive-ról az adatokat!
7. A régi kiszolgálógépről távolítsa el a programot, illetve ha más alkalmazás nem használja, akkor a Microsoft SQL Server-t is!
8. Az új kiszolgálógépen is alkalmazza azokat a tűzfal beállításokat, amit a régi kiszolgálógépen is használt.
9. A munkaállomásokon telepítse újra a programot és a telepítés során adja meg az új kiszolgálógép nevét!


MIT TEGYEK, HA LETÖLTÖTT TELEPÍTŐKÉSZLETET NEM TUDOM ELINDÍTANI?

Windows XP és Windows Vista operációs rendszerek esetén (ha nincs minden Windows frissítés és szervizcsomag telepítve) előfordulhat, hogy a letöltött telepítőkészlet nem indul el, hiába kattint rá. Ebben az esetben kattintson a letöltött fájlra jobb egér gombbal, majd kattintson a Tulajdonságok menüpontra, azon belül pedig a Tiltás feloldása gombra. Ezt követően a letöltött fájlt már el fogja tudni indítani.


MIT TEGYEK, HA NEM INDUL EL A PROGRAM?

Amennyiben a program indítását követően 'Nem sikerült a csatlakozás a kiszolgálóhoz (GÉPNEVE\NATURASOFT)' üzenet jelenik meg, úgy a hibaüzenet arra utal, hogy nem telepedett fel az Ön számítógépére a Microsoft SQL Server adatbázismotor vagy feltelepedett, de nem indult el. A program csak úgy tud elindulni, ha maga a Microsoft SQL Server is elindult a gépen.

Hálózatos használat esetén a hibaüzenet arra utal, hogy a kiszolgálógép nem elérhető (pl. nincs bekapcsolva, a kapcsolat megszakadt) vagy a kiszolgálógép számítógép tűzfala blokkolja a csatlakozást.

Kérjük kövesse az alább leírtakat lépésről lépésre, mellyel elhárító a probléma:

Amennyiben a programot nem hálózatos üzemmódban használja:
- Indítsa újra a számítógépet! Amennyiben a hiba továbbra is fennáll, kövesse a következő lépéseket.
- A szolgáltatások listájában ellenőrizze, hogy a Microsoft SQL szerver adatbázismotor el van-e indítva. A szolgáltatások áttekintéséhez kattintson a Sajátgép vagy Számítógép ikonra az egér jobb gombjával, majd válassza a Kezelés menüpontot, az így megnyíló ablakban pedig a Szolgáltatások pontot. Az ablak jobb oldalán látható listában keresse az SQL Server (NATURASOFT) vagy az MSSQL$NATURASOFT elnevezést. Amennyiben egyiket sem találja, úgy azért nem indul el a program, mert a Microsoft SQL adatbázismotor nem lett feltelepítve. Ebben az esetben ismételje meg a program telepítését! Amennyiben megtalálta a szolgáltatások listájában a két megnevezés valamelyikét, úgy ellenőrizze, hogy a sorhoz tartozó Állapot mezőben az Elindítva felirat látható-e! Ha nem, akkor az adott szolgáltatást az egér bal gombjával jelölje ki, majd nyomja meg az egér jobb gombját és válassza ki az Indítás funkciót!
- Amennyiben az Indítás funkcióra kattintva az SQL szerver nem indul el, úgy  futtasson le a számítógépén a C:\ meghajtóra egy teljes rendszerellenőrzést vagy hívja ügyfélszolgálatunkat!

Amennyiben a programot hálózatos üzemmódban használja és a munkaállomásról nem tud kapcsolódni:
- Ellenőrizze, hogy az üzenetben látható kiszolgáló gép ("\" előtti megnevezés) valóban be van-e kapcsolva, illetve, hogy annak neve esetleg nem-e változott meg!

- Ellenőrizze, hogy nem-e a Windows vagy a vírusirtó tűzfala blokkolja a kiszolgálóhoz történő csatlakozást! Erről legegyszerűbben úgy győződhet meg, hogy a program indítása előtt kikapcsolja a tűzfal használatát! Amennyiben a tűzfal akadályozta a futtatást, úgy módosítsa a tűzfal beállításait! A kiszolgáló gép tűzfal kivételeinek listájába vegye fel az sqlservr.exe-t, valamint SQL 2005/2008 esetén az sqlbrowser.exe-t! A fájlok a Program Files\Microsoft SQL Server mappa alatti almappákban találhatók. Szükség esetén kérje cége rendszergazdájának segítségét vagy az egyszerű Windows tűzfal helyett használjon inkább intelligens (különálló) tűzfalat, mely automatikusan képes elvégezni a fenti beállításokat.

További információk a tűzfal beállításáról


HOGYAN TELEPÍTHETEM FEL TÖBB GÉPRE A PROGRAMOT?

A telepítőkészlet elindítását követően a végfelhasználói licencszerződést olvashatja el. Az elfogadás után a program felajánlja a telepítés helyét. A Telepítés gomb megnyomásával indul el az installáció. A konfigurálás során a szoftver rákérdez, hogy hálózatban fogja-e használni. Itt csak akkor válaszoljon Igennel, ha a hálózatban használni kívánt számítógépeket egymással összekötő hálózat ki van építve, és megfelelően működik! Válassza ki, hogy Kiszolgálót vagy Munkaállomást telepít. Amennyiben Ön egy meglévő kiszolgáló géphez (pl. szerver) szeretne csatlakozni, melyen a program már telepítve van, úgy válassza a Munkaállomás lehetőséget. Minden egyéb esetben válassza a Kiszolgáló lehetőséget. Munkaállomás telepítésénél kötelezően meg kell adnia a kiszolgáló gép nevét vagy IP címét. A program feltelepíti a Microsoft SQL adatbázismotort is automatikusan, ez több percig is eltarthat. A telepítés végét egy külön ablak jelzi, ahol kattintson a Befejezés gombra.


HOGYAN KELL BEÁLLÍTANI A TŰZFALAT HÁLÓZATOS HASZNÁLAT ESETÉN?

A kiszolgáló gép tűzfal kivételeinek listájába vegye fel az sqlservr.exe-t, valamint SQL 2005/2008 esetén az sqlbrowser.exe-t! A fájlok a Program Files\Microsoft SQL Server mappa alatti almappákban találhatók. 64-bites rendszer esetén a Programfájlok (x86) mappa alatt keresse a Microsoft SQL Server mappáját!

Az sqlservr.exe helye:
- SQL2000 esetén: Microsoft SQL Server\MSSQL$NATURASOFT\Binn
- SQL2005 esetén: Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Binn
- SQL2008 esetén: Microsoft SQL Server\MSSQL10.NATURASOFT\MSSQL\Binn
(FIGYELEM! Több sql szerver esetén több sorszámozott mappa is lehet: p. MSSQL.2, MSSQL.3, stb.)

Az sqlbrowser.exe helye:
- SQL2000 esetén: nincs ilyen fájl
- SQL2005 esetén: Microsoft SQL Server\90\Shared
- SQL2008 esetén: Microsoft SQL Server\90\Shared

Windows tűzfal kivétel hozzáadása:
- Windows XP esetén: Vezérlőpult\Windows tűzfal\Kivételek fül\Program hozzáadása\Tallózás\OK
- Más Windows (7/8/10/11) rendszerek esetén: Vezérlőpult\Windows tűzfal\Program vagy szolgáltatás átengedése a Windows tűzfalon\Beállítások módosítása\Másik program engedélyezése\Tallózás\Hozzáadás


SZÜKSÉGES A SZOFTVEREK HASZNÁLATÁHOZ FOLYAMATOS INTERNET KAPCSOLAT?

Nem, alapvetően a szoftverek használatához nincs szükség Internet kapcsolatra, mivel az adatok az Ön által kijelölt számítógépen helyben tárolódnak.

Egyes programfunkciók esetén azonban internetkapcsolat szükséges: pl. NAV bekötés, online adószám ellenőrzés, árfolyamok letöltése az MNB oldaláról, program frissítések ellenőrzése, stb.


HASZNÁLHATÓ-E A PROGRAM INTERNETEN KERESZTÜL TÖBB GÉPEN?

Természetesen igen, a hálózatos összekötés történhet helyi hálózaton és interneten keresztül is. Fontos, hogy alapesetben a számítógépek csak helyi hálózatban látják egymást! Vagyis, amennyiben azt szeretné, hogy az otthoni gépe interneten keresztül rálásson az irodai hálózatra, úgy szükséges beállítani a gépeken, hogy interneten keresztül rálássanak egymásra (VPN kapcsolat).

Az internetes használatnak általában két fő oka lehet, melyek külön megoldást igényelnek:

1. A tulajdonos távolról (pl. otthonából) szeretne bejelentkezni a rendszerbe, hogy áttekintse a kimutatásokat, programba felvitt adatokat: Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy a kiszolgáló gépet úgy konfigurálják, hogy arra távoli asztal eléréssel be lehessen lépni, így a munkaállomáson nincs is szükség a program telepítésére, mivel a felhasználó közvetlen Interneten keresztül lép be a kiszolgáló gépre, és ott indítja el a programot, úgy mintha előtte ülne.

A Windows távoli asztal megoldás helyett érdemes lehet még az ingyenes TeamViewer programot használni, mivel ezzel még egyszerűbben oldható meg az adott számítógépbe történő betekintés.

2. Két (vagy több) telephelyen egyidejűleg több felhasználó szeretné teljes körűen használni a rendszert: Ebben az esetben egy segédprogrammal olyan virtuális hálózatot (VPN) kell létrehozni, ami lehetővé teszi, hogy a számítógépek ugyanúgy lássák az interneten keresztül kapcsolódó gépeket, mintha azok helyi hálózatba lennének kötve. (ajánlott VPN megoldások: Hamachi, Radmin VPN)

A fenti hálózati megoldások (VPN kapcsolat) telepítése általában nem igényelnek szakembert, hiszen csak egy segédprogramot kell feltelepíteni a kiszolgáló gépre és a munkaállomásokra, de amennyiben Ön nem ért hozzá, úgy bízzon meg vele egy informatikust. Abban az esetben, ha Interneten keresztül kívánja használni programunkat a szoftver megrendelése előtt feltétlen győződjön meg arról, hogy a futtatás körülményei fent állnak-e, illetve lehetősége van kipróbálni a DEMO programunkat a futtatni kívánt környezetben.


HASZNÁLHATÓ-E A PROGRAM WIFI HÁLÓZATON KERESZTÜL?

Természetesen igen, azonban a megbízható és folyamatos működéshez stabil Wifi kapcsolatra van szükség, ami nem szakad meg rendszeresen. A Wifi kapcsolat stabilitása sok mindentől függ (pl. Wifi eszköz minőségétől, a gépek egymás közötti távolságától, a falak vastagságától, stb.), ezért a folyamatos több órán keresztül tartó hálózati munkafolyamatokhoz érdemes inkább fix vezetékes hálózatot használni a Wifi helyett.


SZÜKSÉGEM VAN-E MICROSOFT OFFICE PROGRAMRA AZ EXCEL EXPORTHOZ?

Nincs szükség. A programban található legtöbb táblázat tartalma Excel fájlba (XLS) menthető. A funkció egyaránt használható olyan gépeken is, amiken nincs táblázatkezelő (MS Office Excel, OpenOffice, stb.) program telepítve.


MILYEN OPERÁCIÓS RENDSZEREKEN TUDOM FUTTATNI A PROGRAMOT?

A programok Windows XP, Windows Vista, Windows 7, 8, 8.1, Windows 10 és Windows 11 operációs rendszerekre egyaránt telepíthetők. Idegen nyelvű (pl. angol, német) Windows esetén az ékezetek és a dátumok helyes megjelenítése érdekében magyar területi beállítás szükséges!


FELTELEPÍTHETŐ-E A WINDOWS XP-S TELEPÍTŐKÉSZLET ÚJABB WINDOWS RENDSZEREKRE?

A Windows XP-s általános telepítőkészlet Microsoft SQL 2000 MSDE adatbázismotort használ, mely hiba nélkül feltelepíthető és használható Windows 8 / Windows 7 / Windows Vista rendszereken is, azok 32 és 64 bites változatán egyaránt.

FIGYELEM! A Windows XP-s telepítőkészlet Windows 10-re és Windows 11-re nem telepíthető!


FELTELEPÍTHETŐ-E A WINDOWS 7 / VISTA TELEPÍTŐKÉSZLET MÁS WINDOWS RENDSZEREKRE?

Programjaink Windows 7 / Vista telepítőkészlete Microsoft SQL Server 2005 adatbázismotort használ, mely szükség esetén Windows 10-re, Windows 8-ra vagy Windows XP-re is feltelepíthető. Windows 11-re ez a telepítőkészlet csak az ügyfélszolgálat segítségével telepíthető!

A Microsoft SQL Server 2005 telepítése sokkal érzékenyebb, mint az SQL Server 2000-es verzióé, így Windows XP alatt csak akkor telepítse az SQL szerver 2005-ös verzióját, ha az feltétlen szükséges (pl. korábban a programunkat Windows 7/Vista alatt használta SQL 2005 alatt, de most visszatérne Windows XP-re).

A Microsoft SQL Server 2005 futtatásának feltétele Windows XP esetén:
- Windows XP Szervizcsomag 3
- Microsoft .NET 2.0 keretrendszer

FIGYELEM! Windows XP esetén ne kísérelje meg a telepítést régebbi (pl. 2-es) szervizcsomag esetén, különben előfordulhat, hogy a telepítés után a Windows már nem fog elindulni!

A Start menü / Vezérlőpult / Program telepítése és törlése menüponton keresztül tudja ellenőrizni, hogy gépén megtalálható-e a Microsoft .NET 2.0 framework (keretrendszer).

A .NET 2.0 keretrendszer feltelepítése után, indítsa újra számítógépét, majd futtassa le programunk telepítőkészletét!


FELTELEPÍTHETŐ-E A WINDOWS 8-AS / WINDOWS 10/11-ES TELEPÍTŐKÉSZLET RÉGEBBI WINDOWS RENDSZEREKRE?

Igen. Programjaink Windows 8-as / Windows 10-es / Windows 11-es telepítőkészlete Microsoft SQL Server 2008 adatbázismotort használ, mely szükség esetén feltelepíthető Windows XP / Vista / Windows 7 operációs rendszerekre is az alábbiak szerint:

Windows 7 esetén a telepítőkészlet minden előzetes telepítés nélkül futtatható.

Windows Vista esetén a telepítőkészlet futtatása előtt telepítse fel a .NET 3.5 SP1 vagy .NET 4.0-ás keretrendszert!

Windows XP esetén az alábbi összetevők megléte szükséges:
- Windows XP Szervizcsomag 3
- Windows Installer 4.5
- Microsoft .NET 3.5 SP1 vagy .NET 4.0 keretrendszer

FIGYELEM! Windows XP esetén ne kísérelje meg a telepítést régebbi (pl. 2-es) szervizcsomag esetén, különben előfordulhat, hogy a telepítés után a Windows már nem fog elindulni!


FELTELEPÍTHETŐ-E NAS-RA A PROGRAM?

A NATURASOFT program hálózatos használatához nincs szükség NAS-ra, mivel a hálózati kiszolgáló (szerver) gép egy sima asztali számítógép vagy laptop is lehet. A NATURASOFT programok Microsoft SQL Server adatbázismotort használnak, a Microsoft SQL Server futtatásához pedig egy számítógépre van szükség. A NAS csupán egy hálózati háttértár, nem egy számítógép, így nem tud rajta alkalmazásokat futtatni, így az SQL Server-t sem. A hálózatos használathoz mappa megosztás sem kell! Amikor egy adott számítógépre kiszolgálóként telepíti a programot, úgy az adott számítógép rendszermeghajtójára (C:\) települ a Microsoft SQL Server és ott tárolja fizikailag a fájlokat.


MILYEN HARDVER (SZÁMÍTÓGÉP) SZÜKSÉGES A PROGRAMOK FUTTATÁSÁHOZ?

A program hardverigénye megegyezik az operációs rendszer hardverigényével, vagyis, amennyiben az adott operációs rendszer futtatható a számítógépén, úgy a program is gond nélkül futni fog rajta. Szoftvereink régebbi (akár 5 éves gépek) esetén is megfelelő teljesítmény mellett használható!

A program futtatásához Internet kapcsolat nem szükséges!

Javasolt kiegészítők/beállítások a számítógéphez:
- egér
- lézer- vagy tintasugaras nyomtató
- legalább 1024x768-os képernyőfelbontás (32-bites színmélységben)
- normál (100%-os, 96 DPI) betűméret


TUDOM-E FUTTATNI A PROGRAMOT HORDOZHATÓ SZÁMÍTÓGÉPEN (PL. NOTEBOOK)?

Természetesen igen, azonban nagyon fontos, hogy olyan notebook-ot vagy laptop-ot válasszon, mely legalább 1024x768-as felbontás megjelenítésre képes, különben programjaink több ablaka nem fog teljes mértékben kiférni a képernyőre.

Vigyázzon! Az olcsó kategóriás hordozható gépek (pl. netbook) kis kijelzőjük miatt csak 1024x600-as felbontásra képesek, emiatt leginkább csak internetezésre alkalmasak!


TUDOM-E FUTTATNI A PROGRAMOT IDEGEN NYELVŰ (PL. ANGOL) WINDOWS-ON?

A NATURASOFT programok természetesen futtathatók angol, német, vagy más idegen nyelvű Windows operációs rendszeren, azonban nagyon fontos tudni, hogy mivel a hosszú ő betű kifejezetten magyar specifikus karakter, ezért annak érdekében, hogy ezt minden program megfelelően tárolja és jelenítse meg nagyon fontos, hogy az idegen nyelvű Windows magyar területi beállítások szerint legyen beállítva.

A programot csak akkor telepítse fel, ha az alábbi beállítások már érvényben vannak, különben egyes helyeken nem fogja látni a hosszú ő betűket, illetve a dátum formátumok sem lesznek megfelelők!

Idegen nyelvű Windows helyes beállítása magyar nyelvre:

Windows Vista és Windows 7, 8, 10, 11 esetén:

Control Panel / Clock, Language, and Region / Region and Language ablakban 3 beállítás szükséges:
- Formats fülön: Format = Hungarian
- Location fülön: Current location = Hungary
- Administrative fülön / Change system locale gomb: Current system locale = Hungarian

A beállítások után a gép újraindítása szükséges!

Windows XP esetén:

Vezérlőpult / Területi és nyelvi beállítások ablakban 3 beállítás szükséges:
- Szabványok és formátumok = magyar
- Földrajzihely = Magyarország
- Speciális fülön a nyelv = magyar

A beállítások után a gép újraindítása szükséges!


TUDOM-E FUTTATNI A PROGRAMOKAT 64-BITES OPERÁCIÓS RENDSZEREN?

Igen, a programokhoz háromféle telepítőkészletet is biztosítunk, ezek mindegyikét tudja 64-bites operációs rendszerre telepíteni.


TUDOM-E FUTTATNI A PROGRAMOT PENDRIVE-RÓL (USB KULCSRÓL)?

Nem, mert a NATURASOFT ügyviteli szoftverek az adatok tárolásához Microsoft SQL Server adatbázismotort használnak. Az ügyviteli szoftvereknél ez az adatbázismotor számít az egyik legjobbnak, cserébe csak olyan gépen működik, amire az telepítve lett.

Az esetek 99%-ban azonban nincs is szükség pendrive-ról való futtatásra, mivel az alapvető igény az, hogy az adatok két számítógép között könnyen átvihetők legyenek, és ez bármely NATURASOFT programmal megoldható a beépített Mentés/Visszatöltés funkció használatával!


TUDOM HASZNÁLNI A PROGRAMOT LINUX ALATT?

Programjaink és a magyar desktop ügyviteli szoftverek 99%-a Windows-os operációs rendszeren futtathatók. Linux esetén Windows emuláción (pl. Virtualbox) keresztül tudja futtatni a Windows-os szoftvereket, így a NATURASOFT programot is.


TUDOM HASZNÁLNI A PROGRAMOT MACINTOSH (APPLE SZÁMÍTÓGÉPEK) ALATT?

Programjaink és a magyar desktop ügyviteli szoftverek 99%-a Windows-os operációs rendszeren futtathatók. Apple gépek esetén Windows emuláción keresztül tudja futtatni a Windows-os szoftvereket, így a NATURASOFT programot is.

Erről bővebben itt olvashat:
https://support.apple.com/hu-hu/HT201258


TUDOM HASZNÁLNI A PROGRAMOT OKOSTELEFONON, TABLETEN?

A programok kizárólag csak olyan eszközökön futtathatók, amire Windows asztali operációs rendszer van telepítve. Jelenleg az okostelefononok ennyire még nem okosak.


MILYEN VONALKÓDOLVASÓT TÁMOGAT A PROGRAM?

A NATURASOFT ügyviteli szoftverek bármilyen vonalkód-olvasóval használhatók, ami a számítógépre telepített Windows operációs rendszerrel kompatibilis. A vonalkódolvasók nem programspecifikusak, így nem létezik, olyan, hogy valamelyik program kezeli, valamelyik nem. Amennyiben a Windows operációs rendszere felismeri a vonalkódolvasót, úgy bármely Windows alapú program (még Word vagy Jegyzettömb) is kezelni fogja a vonalkódokat!

Leggyakoribb problémák:

1. A vonalkódolvasó "0" helyett "ö" betűt jelenít meg a számítógépen.
Megoldás: A vonalkód-olvasóhoz mellékelt kézikönyv alapján a nyelvi beállítást állítsa magyarra, vagy ha nincs ilyen beállítás, akkor az általános beállítások között kapcsolja be az ALT MODE-ot.

2. A vonalkódolvasó egy plusz karaktert jelenít meg a vonalkód mögött.
Megoldás: A vonalkód-olvasóhoz mellékelt kézikönyv alapján állítsa be a beolvasás után küldendő TERMINATOR jelet. Itt érdemes vagy az ENTER (CR) vagy a TAB jelet megadni.

3. A vonalkódolvasás után a program nem ugrik a következő mezőre.
Megoldás: A 2. pontban leírtak szerint állítsa be a TERMINATOR jelet.

 

VISSZA A LAP TETEJÉRE

Kapcsolat
NATURASOFT Magyarország Kft.
1113 Budapest, Daróczi út 11.
Nyitva tartás: H-P: 8:30-17:00, Szo-V: Zárva
(A személyes ügyintézés a vírushelyzet miatt átmenetileg szünetel!)

Vásárlás előtti információs vonal: 06-30-945-6880
Meglévő ügyfél vonal:
06-30-877-7498, 06-30-887-4538, 06-30-876-7435

E-mail cím:  info@naturasoft.hu

Bankszámlaszám: 11711003-21456190-00000000
Adószám: 13730934-2-43
EU adószám: HU13730934

 SimplePay vásárlói tájékoztató